CARNAVAL DE CÁDIZ

 

“Las comparsas”, “chirigotas” i “coros” de Cádiz desperten autèntiques passions. Són una explosió de creativitat popular que no deixa indiferent ningú.

El vestuari, la caracterització i la posada en escena són, sovint, espectaculars; les lletres llancen missatges amb humor, crítica o ironia i les músiques s’interpreten de forma acurada i amb emoció.

Un exemple de tot això són els pasdobles de Jesús Bienvenido per a la comparsa “Los Irracionales” del 2017. Paga la pena escoltar el xicotet joc harmònic de les veus i les guitarres , així com el ritme entretallat de la percussió:

 

 

La melodia d’este pasdoble és encomanadissa i, potser per això, acaba així: “y te envenene, y te envenene, y te envenene otra vez mi pasodoble”.  Però no és l’única lletra del pasdoble, les comparses fan ús del contrafactum per oferir diferents lletres adequades a cada moment. Així doncs, Los Irracionales compten amb textos que expliquen coses ben diferents. Entre d’altres:

IMG_8006
IMG_8008

Teatro Falla Cadis

Estos pasdobles s’han interpretat amb èxit al prestigiós “Gran Teatro Falla” i han sonat a diferents carrers de la ciutat. Són dos exemples representatius de la “primera divisió” de les comparses gaditanes.

Però el “Carnaval de Cádiz” és molt més que això; els carrers, places i racons de la ciutat veuen passar desenes d’agrupacions musicals que evidencien una gran diversitat creativa.

Fusters, metges, músics, estudiants o forners treballen plegats durant tot l’any: preparen lletres, vestits i músiques seguint un procés cooperatiu. Els familiars i amics solen avaluar els resultats i es fan les millores oportunes. Assajos i més assajos que acaben amb la interpretació de les peces – a peu de carrer – mentre dura el carnaval:

 

 

Esta és, només, una mostra del que vam poder gaudir el dissabte 25 de febrer del 2017 a la capital gaditana. El “Carnaval de Cádiz” és crític i subversiu com ho són les falles valencianes o les “murgas uruguayas” però, malauradament, es troben a faltar més veus femenines entre les seues formacions.

Malgrat tot això, és una experiència única i molt recomanable.

 

img_4676