ANY JOAN TOMÀS

El Centre Artesà Tradicionàrius acull avui l’acte inaugural de l’Any Joan Tomàs i Parés, que commemora el 125è aniversari del naixement d’aquest director de corals, mestre i musicòleg, fonamental per al país, que va morir l’any 1967 després d’haver dedicat tota la vida a la investigació, l’ensenyament i la divulgació del patrimoni musical. La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural organitza una vintena d’actes per a fer conèixer el seu llegat i retornar-lo als ciutadans.

Aquest barceloní il·lustre va ser un dels grans impulsors del moviment coral català, va dirigir orfeons, corals i capelles de música, va ser pianista i organista, mestre i professor de música, promotor de la renovació pedagògica amb el mètode musical i rítmic de Jaques-Dalcroze, compositor, arranjador, recol·lector i transcriptor de milers de melodies que han nodrit l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una feina encomiable i fructífera, feta de bracet del reconegut folklorista Joan Amades, amic seu, a qui acompanyava en les missions de recerca, entre altres folkloristes. A més, va recórrer part de l’estat espanyol i del país, tot recollint cançons des de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Agrupació Excursionista de Catalunya i l’Institut Espanyol de Musicologia del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Llegiu la notícia sencera a VilaWeb: